Akcie v Tokiu zahájily týden silným růstem

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. listopadu (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes prudce zpevnily a největší zájem byl o akcie bank. Ty koncem minulého týdne výrazně klesly kvůli zprávám z Dubaje, dnes ale většinu ztrát smazaly. Požadavek Dubaje odložit splátky dluhů podle analytiků možná nebude mít tak negativní dopady, jak se předpokládalo. Díky tomu se na devizových trzích k poklesu vrátil dolar i japonský jen.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 264,03 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 2,91 procenta na hodnotě 9345,55 bodu. Smazal tak většinu ztráty v rozsahu 3,2 procenta, kterou utrpěl v pátek. Širší index Topix dnes vzrostl o 3,6 procenta na 839,94 bodu.

V pátek index Nikkei uzavřel nejníže za poslední čtyři měsíce. Minulý týden byl navíc pátým ztrátovým týdnem v řadě. Tak dlouho za sebou indikátor neoslaboval od přelomu června a července 2008.

Emirát Dubaj 25. listopadu otřásl finančními trhy sdělením, že požádá věřitele konglomerátu Dubai World, aby po firmě zatím nevyžadovali splátky dluhů. Dubai World a jeho developerská součást Nakheel mají zásadní vliv na ekonomiku celého emirátu a stojí za jeho masivním rozvojem v minulých letech.

Na devizových trzích se k poklesu vrátil dolar, oslaboval ale i japonský jen. Smazal tak část silného růstu z minulého týdne, kdy se vůči dolaru vyšplhal nejvýše za posledních 14 let. Japonské úřady daly najevo, že nejsou s růstem kurzu jenu spokojeny, intervenovat ale zatím nechtějí.

Centrální banka Spojených arabských emirátů, jichž je Dubaj součástí, v neděli sáhla k mimořádnému opatření a nabídla úvěrovou linku všem komerčním bankám, které působí na území SAE. Chtěla tak zklidnit finanční trhy a zmírnit obavy investorů i vkladatelů. Podle analytiků má ale krok banky jen omezený vliv na trhy.

"Hedgeové fondy mění pozice, když se situace kolem Dubaje zklidnila, a nakupují měny proti japonskému jenu," poznamenal jeden z makléřů v Tokiu. Z problémů v Dubaji minulý týden těžil právě japonský jen spolu s dolarem. Kdykoli se investoři odvracejí od rizika, těží z toho měny, které trh považuje za bezpečné.

Dolarový index klesl o 0,5 procenta na 74,590 bodu, zatímco v pátek asi o jedno procento zpevnil. Zůstává ale nad 15měsíčním minimem 74,170, na němž se ocitl v průběhu minulého týdne. Euro k dolaru zpevnilo o 0,4 procenta na 1,5055 USD, vůči japonskému jenu si připsalo 0,7 procenta na 130,46 JPY. Dolar k jenu zpevnil o 0,2 procenta na 86,67 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK