IEA: Poptávka po plynu v EU letos klesne o osm až devět procent

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 30. listopadu (ČTK) - Poptávka po zemním plynu v Evropské unii se v letošním roce v důsledku hospodářské krize sníží o osm až devět procent. Předpověděl to hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol v rozhovoru pro polský deník Rzeczpospolita.

"Poptávka po plynu bude klesat. V Evropské unii bude v letošním roce dokonce o osm až devět procent nižší než v loňském, kdy jsme již dopady krize pociťovali," uvedl Birol.

Tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy se podle nejnovějších údajů ukrajinského ministerstva paliv a energetiky od ledna do října kvůli krizi meziročně snížil o 26,4 procenta na 74,5 miliardy kubických metrů. Evropa dováží z Ruska asi 20 procent objemu zemního plynu, který spotřebovává. Drtivá většina ruského plynu se na území EU dostává přes Ukrajinu. Letos v lednu byl tranzit plynu přes Ukrajinu narušen sporem mezi Moskvou a Kyjevem ohledně plateb.

Monopol na vývoz plynu z Ruska má společnost Gazprom. Ta minulý měsíc předpověděla, že její produkce v letošním roce klesne na 450 až 490 miliard krychlových metrů plynu z loňských 550 miliard. Dodala však, že v příštím roce by měla produkci zvýšit díky silnější poptávce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK