Koruně se dopoledne nedařilo posílit a stojí na 26,13 Kč/EUR

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - České měně se dnes po zmírnění nervozity finančních trhů ze situace na Blízkém východě nedařilo výrazněji posílit a po 10:00 se obchodovala na 26,13 Kč/EUR. Zůstala tak na hladině, kam se dostala už v pátek. Vůči dolaru koruna posílila na 17,35 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Emirát Dubaj ve středu otřásl finančními trhy sdělením, že požádá věřitele konglomerátu Dubai World, aby po firmě zatím nevyžadovali splátky dluhů. Dubai World a jeho developerská součást Nakheel přitom mají zásadní vliv na celou ekonomiku Dubaje.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se ovšem v Dubaji katastrofický scénář nekoná, když pomoc přislíbil emirát Abú Zabí. "Navíc centrální banka Spojených arabských emirátů otevřela úvěrovou linku pro banky, které jsou v problémech. Obavy z krachu emirátu tak mohou dál klesat," dodal.

Evropské akcie přesto v úvodu nedokázaly navázat na rostoucí burzy v Asii a dopoledne se hlavní indexy nacházejí v minusu. Kvůli tomu se ani koruně a okolním měnám nedaří kompenzovat ztráty, které nabraly minulý týden, dodal.

Dolar, který v souvislosti se zklidněním situace v Dubaji znovu ztratil, dnes dopoledne v oslabování podle Vlka nepokračuje. Vůči euru se pohybuje na 1,5040 USD/EUR. Pozornost by se prý měla postupně přesouvat do USA, kde bude tento týden zveřejněna řada sledovaných čísel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK