Elektřina v Praze příští rok zlevní až o 5 procent

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Cena elektřiny v hlavním městě příští rok klesne. Pražské domácnosti i podnikatelé zaplatí v průměru o 3,5 až pět procent méně než letos. O konkrétních cenách rozhodne zvolený tarif a spotřeba zákazníků, řekl dnes na tiskové konferenci generální ředitel PRE Drahomír Ruta.

"Vzhledem k tomu, že se pro příští rok snížila zhruba o 15 procent cena takzvané silové elektřiny, kterou musíme prostřednictvím energetické burzy či od jiných nezávislých výrobců nakupovat, budou mít levnější spotřebu i naši zákazníci z řad pražských domácností i maloodběratelů-podnikatelů," řekl dnes Ruta.

Silová elektřina však tvoří jen asi polovinu celkové ceny, kterou zákazníci zaplatí. Naopak regulovaná složka ceny vzroste hlavně kvůli vyšším příspěvkům na obnovitelné zdroje energie.

Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt minulý týden na tiskové konferenci oznámil, že náklady domácností za dodávku elektřiny klesnou příští rok v tuzemsku meziročně v průměru o 3,6 procenta, přičemž úspora se bude mírně lišit podle regionů a distribuční soustavy.

Domácnosti, kterým dodává elektřinu společnost ČEZ, od ledna zaplatí v průměru o 3,55 procenta méně než letos. Zákazníkům společnosti E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, se ceny sníží v průměru o 3,97 procenta a zákazníkům Pražské energetiky ceny klesnou od začátku příštího roku v průměru o 3,21 procenta, oznámil minulý týden šéf ERÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK