Ústecký kraj uzavřel desetiletou smlouvu s Českými drahami

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labe 30. listopadu (ČTK) - Železniční dopravu v Ústeckém kraji budou v příštích deseti letech zajišťovat České dráhy. Zastupitelé dnes schválili smlouvu mezi drahami a krajem, která tento závazek obsahuje. Radní pro dopravu Jiří Šulc (ODS) novinářům řekl, že spojů bude stejně jako v současnosti, kraj dopravu na železnici omezovat již nechce.

Uzavřít dlouhodobou smlouvu po krajích prý požaduje vláda, která jim na deset let slíbila na železniční dopravu 2,5 miliardy korun ročně. Šulc řekl, že pro Ústecký kraj to znamená, že Českých drahám dá 471 milionů korun za rok, což je zhruba stejně jako letos, a ze státních peněz doplatí 217 milionů korun. Původně zněl požadavek Českých drah na 720 milionů.

Nová smlouva obsahuje i ustanovení, jak kraj může České dráhy za nekvalitní dopravu pokutovat. České dráhy se také zavázaly, že na železnici nasadí nové vlakové soupravy a budou pokračovat v opravách nádraží. Jiří Hinterholzinger z krajského centra Českých drah uvedl, že během několika let na páteřní lince z Děčína do Kadaně nasadí nové soupravy, které chtějí dráhy získat za pomoci evropských dotací. Na Šluknovsku pak chtějí využívat nové nízkopodlažní motorové vozy, tři již v příštím roce. Zvýšit se má i počet modernizovaných vlaků typu Regionova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK