Pražská burza dopoledne v souladu s Evropou oslabila o 0,52 pct

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne v souladu s dalšími evropskými akciovými trhy oslabovala. Hlavní index PX kolem 11:00 ztrácel 0,52 procenta na 1105,6 bodu. Nedařilo se akciím finanční skupiny VIG, Erste Bank a energetické skupiny ČEZ. Vyplynulo to z informací burzy.

Pražská burza zahájila dnešní den růstem, počáteční optimismus ale velmi rychle vystřídaly ztráty. Erste Bank dnes začínala na úrovni 735 až 740 korun za akcii, ale propadla se na 715 korun, uvedla Tereza Špačková z Patria Direct. Objem obchodů s emisí byl přitom dnes vyšší než u ČEZ, kde bývá obvykle aktivita investorů největší. Akcie ČEZ klesly o zhruba půl procenta na 860 korun. Nejvíc si ale dopoledne pohoršil koncern VIG, a to o 2,11 procenta na 950 korun.

Ztrácel ještě developer Orco, ostatní tituly dnes dopoledne rostly. Dnešní obchodování je obratem proti pátku, kdy za růstem indexu PX o 0,72 procenta stály právě bankovní emise, ČEZ a VIG.

Pokles cen dnes zaznamenaly také akcie na evropských burzách. Podle analytiků za tím stojí obavy z vývoje v emirátu Dubaj. Evropa se tak nenechala inspirovat vývojem v Asii, kde se akciové trhy po silném poklesu na konci minulého týdne vrátily k růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK