Poptávka po osobní letecké přepravě v říjnu stoupla

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 30. listopadu (ČTK) - Poptávka po osobní letecké přepravě v říjnu meziročně stoupla o 0,5 procenta. Uvedlo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Dodalo však, že poptávka po nákladní letecké přepravě pokračovala v poklesu, a to zejména v Evropě. To podle agentury Reuters naznačilo, že oživení světové ekonomiky zůstává křehké.

Pokles poptávky po nákladní přepravě nicméně podle IATA výrazně zpomalil na 0,5 procenta ze zářijových 5,4 procenta. "Nákladní přeprava je 14 procent nad minimem z prosince 2008, zůstává však 15 procent pod maximem ze začátku roku 2008," uvedlo sdružení.

Nákladní letecká přeprava je klíčovým ukazatelem síly světového obchodu. Na začátku hospodářského oživení má obvykle tendenci k růstu, protože podniky obnovují své zásoby, napsala agentura Reuters.

IATA zastupuje 230 leteckých společností včetně British Airways či United Airlines. Sdružení předpokládá, že letecká přeprava letos kvůli slabé poptávce a růstu cen pohonných hmot vykáže čistou ztrátu 11 miliard dolarů (více než 190 miliard Kč) a v příštím roce prodělá další čtyři miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK