RWE: Domácnostem v prvním čtvrtletí zemní plyn zlevní o 0,6 pct

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Společnost RWE Transgas v 1. čtvrtletí 2010 sníží ceny zemního plynu domácnostem v průměru o 0,6 procenta. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě s tím, že jde o čtvrtý pokles cen v řadě.

"U cen zemního plynu došlo pro první čtvrtletí 2010 ke stabilizaci, a to i přes stoupající ceny ropných derivátů a nárůst regulovaných složek ceny. Většině našich zákazníků z řad domácností se konečná cena plynu pro druhou půlku topné sezony mírně sníží," uvedl člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Průměrné ceny zemního plynu meziročně poklesly o 11 procent. "Lidé protopí o tisíce korun méně než během loňské studené zimy," doplnil Varcop, podle kterého se na konečném účinku podílí vedle zlevnění i nadprůměrně teplé počasí.

Ceny zemního plynu se vypočítávají na základě nákladů na pořízení plynu, ovlivněných cenami ropných derivátů, černého uhlí, kurzu koruny vůči euru a dolaru, a rovněž podle výdajů na obsluhu zvolené zákaznické skupiny. Ceny za distribuci a přepravu upravuje Energetický regulační úřad (ERÚ).

Firmě RWE Transgas, která je největším dovozcem plynu do České republiky, loni klesl čistý zisk téměř o 22 procent na deset miliard korun. Tržby Transgasu naopak vzrostly o 38 procent na 109 miliard korun. Výsledky ovlivnilo mimo jiné teplejší počasí a kurz koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK