MF neakceptovalo návrh pošty na zvýšení cen pro příští rok

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí neakceptovalo návrh České pošty na zvýšení cen za doručení obyčejného a doporučeného psaní od začátku příštího roku. Pošta podala návrh v říjnu a zdůvodňovala jej zavedením datových schránek. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Podle mluvčího pošty Iva Mravinace šlo jen o jistotní aktivitu ve chvíli, kdy nebylo jasné, jak budou fungovat datové schránky. "Nikdy nebylo řečeno, že se to využije," uvedl. Generální ředitel pošty Petr Sedláček nedávno řekl, že firma v dohledné době zdražování nechystá a že případné zdražení by bylo až poslední alternativou po vyčerpání všech jiných možností.

Ministerstvo chce podle Jakoba vyčkat na reálné dopady zavedení datových schránek. "Po prověření cenovou kontrolou se ministerstvo k tomuto tématu vrátí v první polovině roku 2010," dodal.

Datové schránky nahrazují listovní korespondenci mezi úřady a firmami a v ostrém provozu jsou od letošního listopadu. Pošta již dříve odhadla dopad zavedení schránek na poštovní provoz ve snížení výnosů zhruba o 1,5 miliardy Kč, naopak z provozu datových schránek by měla získat nejméně 800 milionů. Výpadek chce vyrovnat úsporami v nákladech i zaváděním nových služeb. "Pošta v současné chvíli zdražování určitě nemá zapotřebí," dodal Mravinac.

Pošta naposledy zvyšovala ceny na začátku letošního roku, kdy zdražila posílání balíků až o deset korun. Cenu dopisů zvyšovala o rok dříve. Doručení obyčejné zásilky nyní stojí deset korun a doporučené 26 Kč.

Česká pošta provozuje 3387 poboček a loni vykázala zisk 365 milionů korun. Letos čeká zisk mezi 400 a 500 miliony Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK