Koruna na začátku týdne posílila k euru i dolaru

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Koruna dnes navzdory nepříznivé náladě na globálních trzích posílila. K euru o šest haléřů na závěrečných 26,12 Kč/EUR, k dolaru o osm haléřů na 17,40 za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytiků se dnes koruna hýbala oběma směry, ale před koncem dne se vrátila zpět na výchozí úrovně. "Trhy odpoledne trochu zneklidnila zpráva o tom, že se dubajská vláda nechce zaručit za dluhy Dubai World, na druhou stranu ale přišlo ujištění o dostatečné likviditě a o případné pomoci centrální banky," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Z regionálních měn byl podle Jiřího Škopa z Komerční banky averzí nejvíce zasažen maďarský forint, polský zlotý s českou korunou skončily téměř beze ztrát.

Ke zlepšení nálady přispěl i index chicagských nákupních manažerů, který překonal konsensus, mírně pozitivně překvapila i domácí průmyslová výroba, na trhu se ale neprojevila.

Se zlepšeným výkonem akcií začal znovu oslabovat dolar. Zatím však podle Vlka jen mírně, když vrací zisky, které pomalu nasbíral během dne. "Proti euru se dolar obchoduje na 1,5020," konstatoval Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK