Akcie ve Spojených státech šly dopoledne oběma směry

30.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech šly dopoledne oběma směry. Obavy stále vyvolávají dluhy společnosti Dubai World z arabských emirátů, úlevu ale naznačují výdaje amerických spotřebitelů.

V poledne newyorského času se hlavní index Dow Jones snížil o třetinu procenta na 10.274,9 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl na 2124,2 bodu se ztrátou dvou třetin procenta, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

Investoři se zprvu obávali, že odklad splátek dluhů Dubai World vyvolá nové kolo potíží na trhu s úvěry. Zdá se ale, že investoři v USA nedrží dubajských dluhopisů mnoho.

Podle analytiků jsou v Dubaji více zainteresovány banky z Evropy než ze Spojených států. Tam navíc podle prvních předběžných průzkumů začala minulý pátek slibně vánoční sezona prodeje.

Podle agentury ShopperTrak, která sleduje odbyt v 50.000 outletů, se jejich tržby v pátek zvýšily o polovinu procenta. A podle agentury comScore na internetu vyskočily čtvrteční a páteční tržby o 11 procent, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK