Japonské akcie stouply díky nadějím na nové kroky centrální banky

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily o více než dvě procenta díky spekulacím o tom, že japonská centrální banka podnikne další opatření na podporu ekonomiky. Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei stoupl o 2,4 procenta na 9572,20 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 18. listopadu.

Představitelé centrální banky se dnes sešli na mimořádném zasedání. Guvernér banky Masaaki Širakawa vystoupí v 8:30 SEČ na tiskové konferenci. "Naděje, že centrální banka přijde s nějakým druhem opatření, tlačí trh vzhůru," uvedl analytik Soičiró Mondži ze společnosti Daiwa SB Investments.

K nárůstu akciového trhu výrazně přispěli někteří exportéři. Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor posílila o 2,3 procenta a konkurent Honda Motor o 3,9 procenta. Vzhůru zamířily rovněž bankovní tituly. Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group si připsala 3,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu japonský jen po zprávě o mimořádném zasedání centrální banky oslaboval. Dolar vůči jenu stoupl o více než procento na 87,49 JPY poté, co se minulý týden propadl až na 14leté minimum 84,82 JPY. Euro si vůči jenu připsalo rovněž více než procento na 131,28 JPY, zatímco vůči dolaru zůstal jeho kurz bez větších změn na 1,5005 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK