Praha poslala sněmovně loterijní novelu, je jich už několik

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Hlavní město Praha předložilo sněmovně vlastní návrh novely loterijního zákona. Návrh posiluje pravomoci obcí při povolování takzvaných videoloterijních terminálů. Na rozdíl od klasických výherních automatů je povoluje ministerstvo financí a město je nemůže zakázat. Poslanci tak budou mít na stole už čtvrtou novelu s podobným obsahem. Již dříve vlastní úpravu stejné věci předložili lidovci, sociální demokraté i skupina senátorů. Komplexní novelu slibuje také vláda.

Pražská novela zákona staví videoloterijní terminály na stejnou úroveň jako klasické výherní automaty. Jejich povolování by po novele měly ve své kompetenci města a obce. Praha by tak mohla přijmout podobnou vyhlášku, kterou nyní reguluje provoz výherních automatů na svém území.

Počet videoterminálů, které město nemůže účinně regulovat, neustále vzrůstá. Podle magistrátu je Praha v Evropě na prvním místě v počtu provozovaných kasin. Zatímco v Praze jich funguje zhruba 80, v Londýně a Moskvě po 29, ve Varšavě a Dublinu po sedmi a v Bratislavě tři.

Podle ministerstva financí Češi předloni prosázeli více než 128 miliard korun, to ve srovnání s rokem 2007 představuje meziroční nárůst vsazených částek o 18,6 procenta.

Návrh KDU-ČSL jde dál než pražský a sociálnědemokratický. Lidovci navrhují zvýšit platby loterijních firem obcím; za jeden automat ročně z dnešních zhruba 70.000 za automat o dalších 10.000 korun. Navíc se navrhuje zakázat reklamy na hazardní hry, internetové sázení i sázení přes mobilní telefony.

Také vládní návrh by měl přinést více pravomoci i peněz obcím. Kromě toho by měl obsahovat etický kodex dohodnutý s provozovateli hazardu i zástupců měst a obcí. Věcný záměr tohoto nového zákona chce ministerstvo financí předložit do vlády v březnu příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK