Průzkum HSBC:Provozní podmínky výrobců se po roce a půl zlepšily

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Provozní podmínky českých výrobců se podle nejnovějšího průzkumu HSBC v listopadu poprvé od června 2008 zlepšily. Hlavní Výrobní PMI index pro ČR vzrostl z říjnových 49,8 na 50,6. Produkce a nové objednávky nabyly na tempu a zaměstnanost klesla nejpomaleji od září roku 2008. Index je založen na údajích měsíčních dotazníků od nákupních manažerů asi 250 průmyslových podniků.

"Hlavní index v listopadu konečně překročil bod zvratu a ohlásil tak advent dlouho očekávaného zotavení v obchodních podmínkách českého výrobního sektoru. Produkce a nové objednávky poskytly pokračujícím rozvojem během měsíce další důkazy o lepší poptávce," uvedl ekonom HSBC Kubilay Ozturk

Produkce se v listopadu zvýšila čtvrtý měsíc za sebou. Přestože tempo expanze zůstalo pod dlouhodobým trendem průzkumu, od října se zrychlilo. Vyšší objemy výroby se odrazily v přidruženém nárůstu nedokončené práce.

Rostoucí pracovní zátěž byla podpořena čtvrtým měsícem navýšení nových objednávek. Míra růstu se od září drží na mírném tempu, ale i v posledním období zůstala pod dlouhodobým trendem průzkumu. Přísun nových zakázek se zvýšil z domácích i zahraničních trhů, z domova byla poptávka o něco silnější.

Nákupní aktivita českých výrobců se v listopadu zvýšila třetí měsíc po sobě. I když bylo tempo růstu nejrychlejší od dubna 2008, nebylo dostatečně výrazné na to, aby zabránilo celkovému snížení úrovně výrobních zásob, které bylo způsobeno stálou snahou firem omezovat náklady. Ve spojení s tím prudce klesly zásoby hotového zboží, stejně jako zatím v průběhu celého roku 2009.

Pracovní trh v oblasti zpracovatelského průmyslu v listopadu dále oslabil. Přestože zaměstnanost klesla sedmnáctý měsíc v řadě, tempo snižování pracovních míst se dále zvolnilo na nejpomalejší úroveň od září roku 2008.

Agresivní slevy mezi výrobci v listopadu dále pokračovaly. Účtované ceny v průměru klesají posledních čtrnáct měsíců a tempo snížení bylo nejrychlejší od června.

HSBC jednou z největších světových organizací poskytujících bankovní a finanční služby. Vlastnická práva Výrobního indexu PMI pro ČR od HSBC náleží společnosti Markit Group Limited. Ta je vedoucí společností poskytující globální finanční informace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK