AHR: Hotely a restaurace propustí příští rok tisíce lidí

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Majitelé hotelů a restaurací po letošním poklesu tržeb nečekají žádné zlepšení ani pro příští rok. Jak na dnešní tiskové konferenci uvedli zástupci Asociace hotelů a restaurací (AHR), "nejlepším výhledem je stagnace". Obor budou údajně muset opustit tisíce lidí.

"Pokud jsme se už dostali na dno, tak ta křivka bude mít tvar písmene L," řekl generální sekretář asociace Václav Stárek. Hoteliéři podle něj bojují na jedné straně s krizí a úbytkem hostů, na druhé straně jsou v kleštích rostoucí konkurence. Jen za letošek podle odhadů asociace přibude v Česku téměř 8000 nových pokojů.

Výnos na jeden pokoj k dispozici (ukazatel RevPAR) klesne letos až o 35 procent ve srovnání s loňskem. To znamená u čtyřhvězdičkového hotelu pokles tržeb na pokoj až na 1000 korun. Podle prezidenta asociace Pavla Hlinky by si své loňské výsledky mohly udržet pouze lázeňská zařízení. Hlinka zopakoval, že řada hotelů z trhu zmizí.

Hotely však netrápí pouze krize a také nízké ceny konkurence, aktuálně se ke všem problémům přidalo teplé počasí a absence sněhu na horách. Hlinka v nadsázce uvedl, že hoteliéři tak budou chtít miliardové dotace jako zemědělci. "Rovněž náš byznys ovlivňuje počasí, takže na to máme stejné morální právo," uvedl prezident.

Lépe než hotely na tom nejsou ani restaurace, které dlouhodobě - a zatím neúspěšně - bojují o převedení svých služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Snížení sazby DPH by podle zástupce AHR a šéfa restaurační skupiny Zátiší group Sanjiva Suriho pomohlo uchovat příští rok 9000 pracovních míst. Asociace se v tomto odvolává na studii University Karlovy.

Při zachování sazby prý tito lidé budou propuštěni nebo přejdou to takzvané šedé ekonomiky. Podle Stárka mají problém především velké restaurace zaměřené na dražší pokrmy a kvalitní pití. "O malé hospůdky se zase tolik nebojím, lidi si na pivo vždycky zajdou," uvedl Stárek.

Restauratéři odhadují na příští rok celkový propad tržeb o osm miliard na 27 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK