Japonské akcie dál oslabovaly, Nikkei klesl o 1,4 procenta

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh dnes dál oslaboval a jeho hlavní index ztratil podobně jako ve středu 1,4 procenta. Investory znepokojovaly úvěrové problémy v zahraničí, zejména Dubaji a některých zemích eurozóny. Akcie vývozců stále ještě srážel středeční růst kurzu jenu, třebaže dnes japonská měna oslabovala.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 141,90 bodu na 9862,82 bodu a oslaboval již třetí den po sobě. Japonské akcie ztrácejí poté, co za šest obchodovacích dní do pondělka získaly téměř 12 procent.

Náladu investorů zhoršují finanční potíže v Dubaji a kroky ratingových agentur proti předluženým zemím eurozóny jako Řecko a Španělsko. "Na trhu začíná převládat názor, že prudké oživení z předešlých dní se již vyčerpalo," řekl agentuře Reuters analytik Cujoši Segawa z firmy Mizuho Securities.

Akcie automobilky Suzuki dnes ztratily 6,5 procenta a smazaly středeční zisk dosažený díky dohodě o alianci s Volkswagenem. Analytici upozornili, že kurz akcií Suzuki se dostal příliš vysoko. Oslabovaly i akcie jiných vývozců, které ještě tížilo předchozí zpevňování jenu.

Dnes však japonská měna na devizovém trhu již oslabovala. Získávaly zejména měny s vysokými úrokovými výnosy jako australský a novozélandský dolar, které podpořila očekávání růstu úroků v těchto zemích. Obě měny posílily o 0,8 procenta.

Americký dolar vůči jenu stoupl o 0,2 procenta na 88,06 JPY a euro k jenu posílilo stejným tempem na 129,65 JPY. Dolar vůči euru zůstal beze změny na 1,4741 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK