Angladu v čele Telefóniky O2 nahradí Malvido z brazilské TeleSP

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Generálního ředitele a předsedu představenstva české Telefóniky O2 Salvadora Angladu nahradí od února ve funkci současný generální ředitel brazilské TeleSP ze skupiny Telefónica Luis Antonio Malvido (45). Stejně jako jeho předchůdce bude Malvido odpovědný i za obchodní aktivity společnosti na Slovensku. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Anglada, který vedl největšího českého telekomunikačního operátora 2,5 roku a před tím stál v čele dceřiného mobilního Eurotelu, bude nově zodpovídat za nová obchodní partnerství Telefóniky s telekomunikačními firmami střední velikosti i za strategická partnerství s China Telecom a Telecom Italia. Bude podřízen Jaime Smith Basterrovi, který v minulosti českou O2 rovněž vedl.

Malvido do Prahy přesídlí po jedenácti letech působení v čele poboček společnosti Telefónica provozujících pevné a mobilní linky v jižní Americe. Mimo jiné vedl argentinského operátora Unifon nebo Telcel ve Venezuele. TeleSP, kde působí nyní, je brazilským operátorem pevných linek společnosti Telefónica.

Výměna na postu šéfa O2 podle neoficiálních informací souvisí s končící manažerskou smlouvou Anglady. Podle předsedy představenstva a generálního ředitele Telefóniky Europe Matthewa Keye je potěšitelné, že se opět podařilo najít nástupce v rámci skupiny Telefónica. Anglada podle něj stabilizoval firmu po integraci mobilních a pevných linek a posílil vedoucí pozici společnosti ve střední Evropě. "Rovněž hrál jednu z klíčových rolí při úspěšném vstupu společnosti Telefónica na slovenský trh, kdy se společnosti podařilo získat více než desetiprocentní podíl za méně než tři roky," dodal Key.

Telefónica O2 provozuje 1,8 milionu pevných linek a má 4,9 milionu uživatelů mobilních služeb. Majoritní 70procentní podíl v Telefónice O2 drží stejnojmenná španělská telekomunikační skupina. Zbytek se obchoduje na burze. Tržní kapitalizace společnosti je 135 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK