Hollywood letos očekává rekordní tržby v kinech USA a Kanady

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 10. prosince (ČTK) - Hollywood letos očekává rekordní tržby přes deset miliard dolarů v kinech USA a Kanady díky zájmu diváků o filmy během hospodářské recese. Předchozí rekord 9,68 miliardy dolarů je z roku 2007, připomněla v noci na dnešek agentura Reuters.

Letošní rok začala filmová studia již slibným lednem, který překročil hranici jedné miliardy dolarů vůbec poprvé. A tento měsíc pokladny v kinech očekávají pomoc od očekávaných titulů Avatar a Sherlock Holmes.

Do úterý tohoto týdne nechali lidé v USA a Kanadě od začátku roku v pokladnách kin 9,67 miliardy dolarů. Údaj poskytla Hollywood.com Box Office, která tržby za filmy sleduje. Předpokládá přitom, že se předchozí rekord podařilo letos zdolat již tuto středu.

Hollywood z letošní hospodářské recese těžil stejně jako za dřívějších ekonomických krizí. Lidé za této situace chodí do kina častěji, protože to považují za relativně levnou zábavu.

Loňské tržby amerických a kanadských kin dosáhly 9,63 miliardy dolarů. A letošní konečné číslo odhaduje Hollywood.com Box Office na 10,6 miliardy.

Letošnímu roku prospěly velké tituly jako Transformers: Pomsta poražených. Podle jiné agentury Box Office Mojo byl tento film největším letošním trhákem Severní Ameriky s tržbami 402 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK