O vrácení DPH bude od ledna asi třeba žádat elektronickou cestou

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - O vrácení daně z přidané hodnoty (DPH) budou čeští podnikatelé a firmy zřejmě od příštího roku žádat zřejmě jen elektronicky prostřednictvím internetového portálu ministerstva financí. Změnu přináší vládní novela zákona o DPH, kterou dnes schválil Senát. Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, má sladit české právo s evropským.

Ministr financí Eduard Janota varoval, že by Česku hrozil postih ze strany Evropské komise. Nejednotnost pravidel v rámci unie by mohla vést k daňovým únikům a výpadku daňových příjmů.

Novela podle ministra zavádí změny v místě plnění při poskytnutí služby, které určuje, ve kterém členském státě EU vznikla povinnost přiznat daň za poskytnutou službu a kdo má tuto povinnost. Nově má platit základní pravidlo, že se tyto služby budou zdaňovat ve státě EU, v němž se nachází jejich příjemce. Ti pak budou mít povinnost DPH přiznat a zaplatit.

Poskytovatelé služby pak budou muset kvůli kontrole vykázat tyto služby v takzvaném souhrnném hlášení. "V případě dodání zboží je lhůta pro podání souhrnného hlášení měsíční, v případě poskytování přeshraničních služeb je lhůta navázána na lhůtu pro předložení daňového přiznání, tedy buď měsíční, anebo kvartální," dodal Janota.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK