Koruna je mírně silnější díky vlivu akcií

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Česká měna si dnes dopoledne připisuje mírné zisky k euru, k dolaru stagnuje. V 11:00 se pohybovala na úrovni 25,77 Kč/EUR a byla tak proti středečnímu závěru silnější o tři haléře. K dolaru zůstává kolem 17,50 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online. Na schválený rozpočet koruna nereagovala, posílila díky vlivu akcií.

"Dnešní úvod přináší koruně mírné zisky, tedy i korekci včerejšího oslabení. To souvisí především s lehce růstovou náladou na evropských akciových trzích, která převládla po pozitivním závěru na Wall Street," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Koruna podle něj nijak nereagovala na schválení státního rozpočtu. "Výsledek sice znamená další změnu k horšímu, ale krátkodobě se na trhu asi neprojeví. Samozřejmě pokud pohlédneme o něco dál, jsou rizika nezodpovědné fiskální politiky zřejmá, na korunu mohou začít doléhat třeba ve formě stupňujících se varování mezinárodních institucí či ratingových agentur. Prozatím je však pro domácí měnu určitě zajímavější jednání ČNB, které se koná příští týden a které zřejmě opět bude velmi napínavé," podotkl.

Na dolar podle Vlka rostoucí akcie dnes ráno nijak zvlášť nedoléhají, pravděpodobně stále působí efekt obav z fiskální situace členů eurozóny, které v posledních dnech rozvířily ratingové agentury. Pohybuje na úrovni 1,4710 USD/EUR. "Odpoledne se do hry zapojí ekonomická data ze zámoří. Vedle týdenní zprávy o žádostech o podporu v nezaměstnanosti vyjde také obchodní bilance za říjen," upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK