Šest polských cementáren dostalo pokutu 411 mil. PLN za kartel

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 10. prosince (zpravodajka ČTK) - Polský úřad pro ochranu konkurence a spotřebitelů dnes udělil šesti výrobcům cementu pokutu ve výši 411 milionů zlotých (v přepočtu zhruba 2,6 miliardy korun) za to, že vytvořili kartel. Jde o firmy, které mají dohromady téměř stoprocentní podíl na trhu.

Antimonopolní úřad potrestal kromě jiných německý Dyckerhoff a mexický Cemex. Francouzský Lafarge pokutě unikl, protože úřady informoval o porušování zákona. Společnost Góraždže Cement, která patří německé firmě Heidelberg, bude muset zaplatit pět procent svých ročních tržeb, ostatní jednu desetinu.

Podle úřadu pro ochranu konkurence a spotřebitelů si největší cementárny v Polsku nejpozději v roce 1998 rozdělily trh, uzavíraly spolu dohody o minimální ceně cementu a jeho zdražování. Úřad podezření na kartel vyšetřoval od roku 2006.

Firmy se proti pokutě mohou odvolat. V plánu to má polská pobočka Cemexu, která "s rozhodnutím nesouhlasí a popírá, že by se dopustila něčeho zlého". Cementownia Warta připouští, že "nějaké hříchy na svědomí má, protože o existenci kartelové dohody věděla, ale nepodnikla proti ní žádné kroky". Rozhodnutí je ale podle Warty nespravedlivé, protože ona se prý rozdělování a určování cen neúčastnila. Proto se odvolá. Tuto možnost zvažuje i Dyckerhoff Polska, zjistila ČTK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK