Z bývalého KP zbyly jen sklady v Ruzyni, zbytek majetku je prodán

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 10. prosince (ČTK) - Z Karlovarského porcelánu (KP), který poslal před rokem soud do konkurzu, zůstal jen rozsáhlý skladový areál v pražské Ruzyni. Většina nemovitého i movitého majetku už byla prodána různým zájemcům asi za 150 milionů korun. Po někdejším největším českém výrobci porcelánu přitom zůstaly dluhy až 1,4 miliardy korun. Jakmile konkurz skončí, což může trvat ještě několik měsíců, bude KP vymazán z obchodního rejstříku. ČTK to dnes řekl insolvenční správce KP Tomáš Čermín.

Přestože nové majitele mají už všechny výrobní závody, je podle Čermína zřejmé, že se závazky porcelánky vůči věřitelům nepodaří zaplatit. Peníze získané z prodeje majetku inkasují po schválení soudem především banky. Zbytek peněz směřuje na zvláštní účet. Po skončení insolvenčního řízení budou rozděleny mezi věřitele majetkové podstaty. "Jaká to bude částka, to lze teď jen těžko říci. Věřitelů je více než peněz," uvedl Čermín.

Dražba skladového areálu v Praze - Ruzyni se má nabízet s vyvolávací cenou asi 22 milionů korun. Připravená je na leden a zájemci mohou získat komerční plochu o rozloze kolem 2000 metrů čtverečních. I v případě, že se prodej uskuteční, práce konkurzního týmu v porcelánce hned neskončí. "Stále se zabýváme rovněž agendou související s bývalými zaměstnanci a další administrativou, práce je ještě dost," konstatoval Čermín.

Porcelánka zůstala dlužná svým bývalým zaměstnancům kolem 90 milionů korun. Lidé byli řadu týdnů bez výplat a v nouzi jim pomohly finančním darem Karlovy Vary a bezúročnými půjčkami Karlovarský kraj. Podstatnou část závazku firmy nakonec převzal stát a zaměstnanci zkrachovalého KP a jeho dceřiné společnosti Concordia Lesov mohli žádat o náhradu ušlých mezd prostřednictvím úřadů práce. Učinili to téměř všichni a vyplaceno jim bylo přibližně 79 milionů korun.

Prodej výrobních závodů KP a Concordie vynesl zhruba 138,5 milionu korun. Manufakturu na růžový porcelán v Chodově získala firma Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice a zaplatila za něj asi 30 milionů korun. Společnost Hengis koupila čtyři závody KP zhruba za 70 milionů korun. Hengis se stal rovněž vlastníkem Concordie Lesov, za níž uhradil 31,5 milionu korun. "Hengis ve všech závodech zase zahájil výrobu pod značkou Thun 1794, vyrábí se také v Chodově," dodal Čermín.

V porcelánce Thun 1794 našlo práci téměř 700 lidí ze zhruba 1600 původních zaměstnanců zkrachovalého KP. Přitom před rokem, když KP ohlásil úřadům práce v Karlovarském a Ústeckém kraji hromadné propouštění ze všech závodů, nebylo jisté, jestli vůbec bude produkce porcelánu v regionu zachována. Thun 1794, kterou nyní tvoří pět závodů bývalého KP (Nová Role, Klášterec, Lesov, Thun studio a sítotisk), čeká, že se mu podaří letos hospodařit s mírným ziskem, uvedl předseda představenstva Michal Bíman.

Do černých čísel se dostala už po dvou měsících od obnovení výroby v květnu. Podařilo se navázat spolupráci s většinou z původních zákazníků, poznamenal Bíman. V současnosti je v Nové Roli 328 zaměstnanců, v Lesově 106 a v Klášterci 240. "Tolik lidí, kolik původně pracovalo v KP, už nikdy nezaměstnáme. Ten původní počet vycházel z časů dobrého odbytu a znamenal obrovské fixní náklady. Pokud by se objem zakázek zvedal, využijeme v první řadě stávající zaměstnance," dodal Bíman.

Karlovarský porcelán byl několik let ve ztrátě. Nástup ekonomické krize jeho konec uspíšil. V roce 2007 skončilo hospodaření podniku se ztrátou zhruba 82 milionů. V roce 2008 se výsledky dále zhoršovaly a firma už nebyla schopna splácet své závazky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK