Doucha: Zemědělství letos skončí v mírném zisku

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Hospodaření českých zemědělců letos skončí jen velmi mírným ziskem, který zdaleka nedosáhne výsledků minulých let. ČTK to řekl Tomáš Doucha z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Je tak ve svém odhadu optimističtější než vedení Zemědělského svazu ČR, které dlouhodobě mluví o tom, že odvětví bude letos v důsledku propadu cen komodit prvně od vstupu země do EU ve ztrátě. Loni skončil obor téměř deset miliard v plusu.

Ředitel odboru zemědělské statistiky ČSÚ Jiří Hrbek předpokládá, že hospodářský výsledek letošního roku bude neutrální a bude se pohybovat okolo nuly. První skutečný odhad podle struktury zemědělského účtu úřad zveřejní koncem února 2010.

"Naše původní prognóza se pohybovala kolem dvou až tří miliard 'zisku' s tím, že dojde v druhé polovině roku k většímu oživení cen zemědělských výrobců. K tomu sice částečně dochází, ne však na předpokládané úrovni," uvedl Doucha. Celý letošní rok trápí farmáře propad cen všech hlavních komodit; obilovin, mléka i vepřového masa.

Zástupci Zemědělského svazu a Agrární komory uvádějí, že v důsledku propadu výkupních cen komodit jim meziročně klesnou tržby o dvacet miliard korun. Jen za mléko farmáři utrží o sedm miliard méně než v minulém roce, řekl dnes prezident Agrární komory Jan Veleba.

"V minulých letech si řada zemědělských subjektů vytvářela fondy rezerv, které v roce 2009 bude rozpouštět a rozpouští," míní Hrbek, podle nějž nepříznivý dopad krize na zemědělce zmírní také dřívější výplata agrárních dotací. Ty Státní zemědělský a intervenční fond letos vyplácí již od poloviny října, v uplynulých letech jejich výplata startovala až v prosinci.

Podle Hrbka je pro zemědělce citelný zejména propad cen mléka. Za tuto komoditu totiž, na rozdíl například od obilovin, trží v průběhu celého roku. Z těchto peněz následně platí své zaměstnance, za energii či vstupy do výroby. "S tím tedy souvisí zrychlení očekávaného poklesu zaměstnanosti," podotkl. V případě, že nedojde k rychlému růstu cen komodit, bude rok 2010 pro rolníky ještě tíživější než letošní.

Zemědělský svaz již dříve odhadl, že se počet zaměstnanců v odvětví, zejména v důsledku nuceného propouštění, ke konci roku meziročně sníží až o deset procent. "Úvaha až o desetiprocentním meziročním úbytku se mi zdá dost extrémní," komentoval odhad Hrbek.

Šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek již dříve uvedl, že úbytek lidí v oboru bude spíše než důsledkem propouštění způsoben nuceným odchodem některých firem z oboru. Hrbek je jiného názoru. U podniků bude do budoucna spíše ještě více převládat rostlinná výroba, ve které není potřeba tolik pracovníků jako v živočišné. Z té zejména koncem roku odejde řada lidí v důsledku rušení stád dojných krav.

Trend snižování zaměstnanosti v zemědělství je dlouhodobý, v loňském roce zaměstnanců v něm meziročně ubylo o 3,1 procenta. Průměrný plat zaměstnance v zemědělství výrazně zaostává za průměrem zbytku národního hospodářství. Dlouhodobým problémem je také rostoucí průměrný věk zemědělců a nedostatečná generační obměna lidí v oboru. Ta souvisí s odchodem mladých lidí z venkova do měst.

České zemědělství vykazuje od vstupu do EU díky dotacím zisk, v letech před vstupem bylo převážně ztrátové. Tuzemští zemědělci loni vydělali 9,82 miliardy korun, což bylo o téměř 190 milionů méně v rekordním roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK