Jančura podal trestní oznámení pro pomluvu na hejtmana Haška

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. prosince (ČTK) - Majitel dopravní firmy Student Agency Radim Jančura dnes na Krajský soud v Brně podal trestní oznámení pro pomluvu na jihomoravského hejtmana Michala Haška. Další trestní oznámení Jančura elektronicky podal také na hejtmana Radko Martínka z Pardubického kraje a hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka (všichni ČSSD). Trestní oznámení souvisí se snahou firmy provozovat regionální vlakovou dopravu v některých krajích. Podle Jančury hejtman Hašek v médiích lhal, když tvrdil, že Jančura podal nabídku pouze na nejlukrativnější tratě. Policie se začne případem zabývat bezprostředně po podání oznámení, řekla ČTK policejní mluvčí Andrea Procházková. Vyjádření hejtmanů ČTK zjišťuje.

"Student Agency, respektive RegioJet, připravovala nabídky na všechny tratě, které si kraj jako zadavatel objednal. O žádném vyzobávání rozinek tak nemůže být řeč," řekl dnes Jančura ČTK.

Vypsat výběrové řízení na provozovatele regionální vlakové dopravy původně zvažovala většina krajů, nakonec ale všechny regiony podepsaly dlouhodobé smlouvy s Českými drahami.

Olomoucký hejtman Tesařík a jeho náměstek Alois Mečák zase v médiích minulý týden několikrát zmínili, že České dráhy nabídly za vlakokilometr zhruba 58 korun, zatímco RegioJet 93 korun. Podle Jančury jde o podvodné údaje, protože podle jeho informací se Olomoucký kraj zavázal platit Českým drahám cenu o třetinu vyšší, tedy 93,65 korun. "Cena Českých drah je vyšší, než cena nabídnutá RegioJet. Máme podezření na podvodné machinace s veřejnými prostředky. Buď pan hejtman a jeho náměstek lžou, nebo se chystají defraudovat zhruba 200 milionů korun ročně," řekl Jančura.

Martínek podle Jančury napadl důvěryhodnost Student Agency, ale i jiných firem výrokem: "Neexistují firmy, které by měly příslušné reference." V Česku přitom provozuje železniční dopravu několik společností, například Viamont nebo Veolia Transport. Další prokázaly způsobilost na zahraničních provozech, například Arriva, Keolis nebo ÖBB.

Jančura už minulý týden oznámil, že investuje několik milionů korun do reklamy, která bude o nevýhodném kroku krajů upozorňovat. Kampaň zahájil poté, co se kraje dohodly na provozování regionálních železničních spojů s Českými drahami a na zakázku kolem 150 miliard korun nevypsaly tendry. Podle Jančury je podobné jednání protizákonné a v rozporu s názorem evropského soudního dvora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK