E&Y: Odplata bývalých zaměstnanců patří mezi největší hrozby firem

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Odplata bývalých zaměstnanců a nedostatečný rozpočet na zabezpečení patří mezi největší problémy, které musejí ve firmách řešit vedoucí pracovníci informační bezpečnosti. Vyplývá to z pravidelného mezinárodního průzkumu společnosti Ernst & Young mezi 1900 manažery z více než 60 zemí světa.

Až 75 procent manažerů se obává možné negativní odvety ze strany zaměstnanců, kteří podnik v nedávné době opustili. Na 42 procent společností se nyní zabývá analýzou potenciálních rizik a 26 procent již přijalo opatření, která by měla tato rizika minimalizovat.

"Nepopíratelnou skutečností je, že v době recese někteří propuštění zaměstnanci pociťují vůči bývalému zaměstnavateli zášť, a pak svým jednáním mohou společnost nejrůznějším způsobem poškozovat. I v našich podmínkách se setkáváme s pokusy o útok na podnikové informační systémy nebo s krádeží dat," uvedl partner oddělení podnikového poradenství a řízení rizik Ernst & Young Jan Fanta.

Výši rozpočtu na informační bezpečnost označilo za významnou či závažnou komplikaci 50 procent respondentů. To je 17procentní nárůst v porovnání s rokem 2008. Přitom 40 procent účastníků průzkumu počítá s navýšením ročních výdajů na zabezpečení dat na základě růstu podílu z celkových nákladů a 52 procent plánuje udržet tyto výdaje na nynější úrovni.

Zavedení či zkvalitnění technologií zaměřených na prevenci úniku dat je druhou nejdůležitější prioritou firem v oblasti zabezpečení informací pro období nadcházejících 12 měsíců. Na 40 procent respondentů průzkumu zařadilo tuto iniciativu mezi tři nejvýznamnější priority v této oblasti vůbec. Prevence úniku dat je založena na kombinaci nástrojů a postupů sloužících k identifikaci, monitorování a ochraně citlivých dat a informací.

"Jedním z nejvíce překvapivých zjištění je nízký podíl společností, které šifrují data na přenosných počítačích svých zaměstnanců. Nyní tak činí pouze 41 procent podniků, na 17 procent jich o tomto kroku uvažuje v příštím roce. Tento fakt je překvapivý zejména s ohledem na celkové množství úniků dat, k nimž dochází v důsledku ztráty nebo odcizení notebooků, existující a cenově dostupnou technologii a v neposlední řadě relativně nízké dopady jejího zavedení na uživatele, které by již neměly znamenat zásadní překážku," upozornil manažer poradenství informačních technologií v Ernst & Young ČR Petr Plecháček.

Pravidelný globální průzkum o zabezpečení informací v roce 2009 připravila Ernst & Young ve spolupráci s klienty divize auditu a podnikového poradenství a řízení rizik. Sběr dat se uskutečnil od června do srpna letošního roku. Výsledky průzkumu byly získány zejména na základě rozhovorů s vedoucími pracovníky z přibližně 1900 společností ze všech významných průmyslových odvětví. Ernst & Young patří mezi nejvýznamnější světové firmy poskytující odborné poradenské služby v auditu a daňovém, transakčním a podnikovém poradenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK