Vedení Hyundai se s odboráři dohodlo na zrušení přesčasů

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice 10. prosince (ČTK) - Vedení nošovické automobilky Hyundai se s odbory dohodlo na zrušení všech přesčasů. Právě kvůli často nařizovaným přesčasům vyhlásily odbory v pondělí stávkovou pohotovost. ČTK to dnes potvrdil mluvčí automobilky Hyundai Petr Vaněk. Vyjádření odborů ČTK zjišťuje.

Vedení se však chce s odboráři dohodnout ještě na jedné letošní sobotní směnu. "Nemůžeme rezignovat na náš výrobní plán, ten je zásadní, proto byl navržen dobrovolný přesčas v sobotu 19. prosince s tím, že by se udělaly dvě směny," řekl Vaněk. Server Sedmička.cz napsal, že firma zaměstnanců, kteří odpracují sobotní směnu, nabídla bonus 400 Kč. Ten dostanou lidé zpětně i za pracovní sobotu 28. listopadu.

"Vzhledem k tomu, že přesčasy byly nejurgentnějším a nejpalčivějším bodem z hlediska připomínek a stížností odborářů, i protestujících zaměstnanců, co minulý týden živelně zastavili výrobu, tak vedení včera odpoledne rozhodlo s okamžitou platností o zrušení veškerých přesčasů na měsíc prosinec," uvedl Vaněk. Zaměstnanci automobilky byli do minulého týdne nuceni prakticky každý den po osmihodinové směně odpracovat ještě dvouhodinový přesčas.

Situace v automobilce se vyostřila minulý týden ve středu, kdy zhruba 400 zaměstnanců spontánně stávkovalo kvůli neustálým přesčasům. Protestovali také proti špatným platovým podmínkám a údajné šikaně. Vedení oponovalo, že přesčasy musí zaměstnanci dělat kvůli splnění požadavků na dodávky automobilů.

Odboráři ve svém pondělním vyhlášení stávkové pohotovosti také požadovali, aby nebyli žádnými sankcemi postihováni zaměstnanci, kteří minulou středu přerušili výrobu. V oblasti přesčasů odbory po firmě požadují, aby zmírnila přesčasovou práci na minimum. Navíc za ni chtějí v letošním roce vyplatit odměnu 5000 korun.

Nošovická automobilka Hyundai nyní zaměstnává 2000 lidí. Sériovou výrobu firma rozjela loni v listopadu. Do letošního září vyrobila zhruba 80.000 vozů, její současná výrobní kapacita je 200.000 automobilů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK