Koruna posílila k euru o pět haléřů, k dolarů opět stagnovala

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Česká měna smazala středeční ztrátu vůči euru a posílila zhruba o pět haléřů na 25,75 Kč/EUR, zatímco k dolaru opět stagnovala na 17,49 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna využila příznivého vývoje ve světě, kde se opatrně vrací nákupní zájem o riziková aktiva po jejich předchozím poklesu. "Podporou pro tento vývoj byla i celkově lepší makroekonomická čísla z americké ekonomiky," dodal.

Schválení státního rozpočtu na rok 2010 korunu sice neoslabilo, později odpoledne ale mohla lehkou nervozitu na trhu způsobit zpráva, že ministr financí Eduard Janota zvažuje rezignaci, upozornil Vlk.

Dolar odolává a drží se vůči euru na úrovni 1,4715 USD/EUR. "Momentální pokles averze k riziku sice je pro dolar mírně negativní a data z americké ekonomiky ho krátce dokázala oslabit, na druhou stranu ale euro stále tíží stav veřejných financí, který mu brání proti dolaru posilovat," uvedl Vlk. Připomněl, že s veřejnými financemi má problém mnoho zemí eurozóny, ale v posledních dnech se v této souvislosti zmiňují hlavně zhoršení ratingových hodnocení Řecka a Španělska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK