Wall Street díky statistice během dopoledne zpevňoval

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. prosince (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování zpevňovaly a k růstu jim pomohla především statistika z trhu práce. Vliv ale měl také nad očekávání dobrý výsledek obchodní bilance za říjen. Po vyčlenění ze skupiny Time Warner se dnes poprvé obchodovaly akcie internetové společnosti AOL, zájem o ně byl ale mizivý.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.402 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,6 procenta. Podobně širší index S&P 500 si připsal 0,6 procenta na 1103 bodů, index Nasdaq Composite zpevnil ve stejném rozsahu na zhruba 2197 bodů.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden v USA zvýšil, nicméně počet lidí, kteří pobírají dávky i po prvním týdnu od přiznání podpory, se snížil na nejnižší úroveň od února. Tato zpráva, spolu s nečekaným poklesem obchodního deficitu, značně přispěla ke zlepšení nálady na trhu.

Objemy obchodů během dopoledne nebyly vysoké, protože s blížícím se koncem roku část investorů nechce příliš riskovat. Akciové indexy totiž v letošním roce výrazně vzrostly, takže investoři buď vybírají zisky a spíše prodávají, anebo alespoň omezují další nákupy.

"Trh teď tak trochu zápasí. Několikrát se pokusil o návrat k růstu, ale nepodařilo se mu to," poznamenal viceprezident společnosti National Penn Investors Trust Terry Morris. Hlavní indexy už před několika dny sestoupily z letošních maxim a zatím se jim nedaří vystoupit na nové rekordy.

Akcie AOL klesly o zhruba dvě procenta, naopak akcie Time Warner si přes čtyři procenta připsaly. O více než jedno procento zpevnily také akcie United Technologies, kterým prospěl příznivý komentář analytiků JPMorgan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK