Družstvo Jih vypovědělo Madetě smlouvu na mléko

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 10. prosince (ČTK) - Mlékařské a hospodářské družstvo Jih vypovědělo jihočeské mlékárně Madeta smlouvu na dodávky mléka. Důvodem je nízká výkupní cena. Podle smluvních podmínek mají strany do března čas, aby uzavřely novou dohodu. Jednání budou pokračovat 21. prosince. Uvedl to dnes server Euro s odvoláním na místopředsedu družstva Zdeňka Houšku.

"Už delší dobu předkládáme mlékárně požadavky na cenu, která by pokrývala výrobní náklady. I když mlékárna přidala na listopad 13 haléřů na jeden litr, stále je výkupní cena dvě až 2,50 koruny pod náklady," uvedl Houška.

Ředitel Madety Milan Teplý tvrdí, že mlékařské družstvo do ceny nezapočítává paušální bonus 15 haléřů na litr mléka. "Tento marketingový příplatek dostává mlékařské družstvo jako náš největší dodavatel. Obě části by tedy mělo sčítat," uvedl Teplý. Družstvo Jih dodává největší české mlékárně asi 520.000 litrů mléka denně, což je zhruba polovina z vykupovaného množství.

Podle Eura se vypovídání roční smlouvy k 31. prosinci už stává tradicí. Předloni podalo výpověď mlékařské družstvo, v minulém roce Madeta.

V úterý Teplý řekl, že Madeta výkupní ceny mléka ještě letos zvýší. Nechtěl ale uvést o kolik. Podle posledních informací společnost platí farmářům od listopadu za litr mléka 6,25 Kč. "Výkupní ceny mléka se v Česku pohybují kolem 6,35 Kč za litr, což je o 2,50 pod výrobními náklady. Madeta je má o něco nižší," uvedl Houška. O kolik chtějí dodavatelé cenu zvýšit, Houška kvůli možným potížím s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže neuvedl. "Stát nám nepomohl, musíme si poradit sami," řekl ČTK v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK