Odbory firmy ETA vyhlásily stávkovou pohotovost, bojují o mzdy

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hlinsko (Chrudimsko) 10. prosince (ČTK) - Odboráři společnosti ETA Hlinsko dnes vyhlásili stávkovou pohotovost. Důvodem je stav kolektivního vyjednávání, uvedli v tiskové zprávě. Vedení je prý chce připravit o bonusy a vyřadit z vyjednávání o mzdách. Odbory ujistily, že zaměstnanci budou po dobu pohotovosti dál pracovat. Firma má podle dostupných informací asi 250 pracovníků.

Odbory vyjednávají s vedením firmy ETA a majetkově propojených společností Etafilter, Plastkov Automotive a Hlinecká servisní od 13. října, zatím neúspěšně. "Zástupci zaměstnanců jsou připraveni k dohodě, ale ta je možná pouze v případě, že zaměstnavatel bude ochoten k oboustranně přijatelnému konsenzu," uvedla předsedkyně odborové organizace Alena Šírová. Stávková pohotovost je vyhlášena na dobu neurčitou.

Odboráři chtějí docílit toho, aby mzdy byly dál v kolektivní smlouvě. Pokud se je bude firma vydávat vnitřním předpisem, nemohou odbory o nich jednat.

Průměrná mzda v podnicích, kde pracuje asi tisícovka lidí, je 18.000 Kč. Podle manažerů odboráři chtějí zvýšit platy v průměru o desetinu v Plastkovu a Hlinecké servisní, v ostatních dvou firmách o 3,22 procenta. Zároveň požadují navýšení benefitů, což by dohromady znamenalo růst nákladů na jednoho zaměstnance o čtvrtinu. Firma navrhuje, aby benefity odpovídaly hospodářským výsledkům.

Podnik ETA původně vyráběl vedle domácích spotřebičů také produkty pro automobilový průmysl. Nový vlastník, firma Benson Oak, před dvěma lety postupně rozdělila výrobu do několika firem.

V Česku v posledních týdnech přistoupili k vyhlášení stávkové pohotovosti odboráři nošovické automobilky Hyundai a brněnské strojírny Alstom. Nošovičtí už dosáhli zrušení přesčasů, o dalších podmínkách budou s vedením firmy jednat. V Brně odbory bojují o výši odstupného. Alstom plánuje ve městě uzavřít výrobu kotlů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK