Geithner: Americká ekonomika se zlepšuje, vyhráno ale nemá

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. prosince (ČTK) - Přestože se stav americké ekonomiky postupně zlepšuje, hospodářství pořád ještě čelí řadě rizik. Řekl to dnes ministr financí USA Timothy Geithner, když odpovídal na dotazy komise, která dohlíží na využití peněz z programu TARP (Troubled Asset Relief Program). Vláda prý musí být schopna reagovat i na případnou další krizi, která by přišla nečekaně, a proto podpůrné programy zatím musí zachovat.

"Na cestě k finančnímu a hospodářskému oživení je stále řada překážek," řekl Geithner. Zdůraznil vysokou nezaměstnanost a vysoký podíl lidí, kteří nejsou schopni splácet hypotéku, takže jim banky zabavují nemovitosti. Horší je stále ještě dostupnost úvěrů a zcela se nestabilizovaly ani některé trhy speciálních finančních produktů, především těch, které jsou odvozené od hypoték.

Ministr řekl, že kdyby vláda loni neintervenovala a nepřijala protikrizová opatření na podporu finančního systému, problémy by teď byly mnohem větší. Hrozil prý totální kolaps finančního systému, čemuž bylo nutné zabránit, byť pro tento účel vláda použila peníze daňových poplatníků. Geithner ale varoval před přílišným optimismem a upozornil, že podpůrné programy je třeba ještě nějaký čas zachovat, i kdyby je vláda už nepotřebovala.

Geithner navrhl strategii ukončení programu na podporu bank, bránil ale i své středeční rozhodnutí platnost programu prodloužit. Program měl skončit už na konci letošního roku, v platnosti ale zůstane až do října 2010, ovšem hlavně jako pojistka, kdyby se náhle objevily sekundární dopady finanční krize. "Historie nás učí, že pokud program podpory finančního systému ukončíme příliš brzy, hospodářský útlum bychom tím ještě mohli výrazně prodloužit," řekl.

Americký Kongres schválil program TARP loni, a to ve výši zhruba 700 miliard dolarů. Peníze byly určeny na odkup špatných nebo takzvaných toxických aktiv. Tedy takových úvěrů a cenných papírů, u kterých lze těžko určit skutečnou hodnotu, a které tak mohou pro banky znamenat riziko vysokých ztrát. Hned po svém vzniku byl TARP přeměněn na fond pod správou ministerstva financí. Úřad penězi z tohoto programu podpořil bilanci bank, které byly nejvíce zasaženy krizí.

Velké banky nyní z programu TARP vystupují a snaží se peníze co nejdříve vrátit. S využitím těchto prostředků je totiž spojena řada omezení, především výše odměn pro vrcholové manažery.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK