Japonské akcie díky slabšímu jenu a Číně výrazně oživily

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh dnes po třech dnech propadu výrazně oživil a jeho hlavní index získal 2,5 procenta. Akciím v Tokiu pomohl pokles jenu vůči ostatním velkým měnám, čtvrteční růst na Wall Street a příznivé ekonomické údaje z Číny.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 254,05 bodu na 10.107,87 bodu. Za celý týden tak i přes třídenní pokles získal 0,9 procenta a zaznamenal druhý růstový týden po sobě.

Tokio zpočátku podporoval čtvrteční nárůst amerických akcií, které podpořily údaje o překvapivém poklesu amerického obchodního deficitu a příznivý trend vývoje počtu nových nezaměstnaných. Později japonské akcie povzbudily údaje z Číny, které ukázaly zrychlení růstu průmyslové výroby na nejvyšší úroveň za téměř dva a půl roku, silný nárůst dovozu a obnovení inflace, což potvrdilo rychlé oživování největší asijské kontinentální ekonomiky z útlumu způsobeného globální recesí.

K růstu na tokijské burze přispěl i vývoj na devizovém trhu. Kurz japonského jenu k dolaru i euru výrazně klesl, což pomohlo akciím japonských vývozců. Investoři podle obchodníků před koncem roku hledají příležitosti, jak se zbavit "dlouhých pozic" v jenech, v nichž se spekuluje na růst kurzu, a dnes je k těmto prodejům jenu povzbudilo mimo jiné zveřejnění čínských statistik.

Jen vůči dolaru klesl ke konci tokijského obchodování o 0,5 procenta na 88,68 JPY a euro k jenu posílilo o 0,9 procenta na 131,04 JPY. Dolar k euru byl beze změny na 1,4725 USD a jeho index vůči koši měn zůstal na 76,049 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK