Ropné firmy budou soutěžit o kontrakty na obří ropná pole v Iráku

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bagdád 11. prosince (ČTK) - Ropné společnosti z celého světa se budou dnes a v sobotu ucházet o kontrakty na rozvoj 15 velkých iráckých ropných polí. Na dnešní aukci v Bagdádu nabídne vláda dvacetileté kontrakty na rozvoj tří obřích polí; aukce se má zúčastnit na 45 firem ze západních zemí, Číny a Indie. Bude to jedna z dosud největších aukcí na světě a objem ropy v ní je srovnatelný s celými zásobami Libye.

Nabízených 15 polí zahrnuje téměř třetinu iráckých známých rezerv. Irák uspořádal první takovou aukci v poválečném období již v červnu, ta se však nepodařila, protože uchazeči odmítli finanční podmínky Bagdádu. Nynější aukce se uskuteční vzhledem k posledním útokům v metropoli za přísných bezpečnostních opatření.

Aukce je pro západní ropné koncerny jako Exxon Mobil, Shell nebo BP, ale i čínské a indické státní ropné podniky vzácnou příležitostí jak získat přístup k rozsáhlým a levným zásobám suroviny na Blízkém východě. Irák na druhé straně zoufale potřebuje výrazně zvýšit příjmy z ropy, aby získal miliardy dolarů na rekonstrukci země i ropného sektoru po desetiletích válek, mezinárodních sanicí, sabotáží a zanedbávaných investic.

Irák chce zvýšit kapacitu těžby ropy o miliony barelů denně ze současných asi 2,5 milionů barelů denně. Strategickým cílem země je stát se třetím největším producentem ropy na světě po Saúdské Arábii a Rusku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK