MF podalo k soudu návrh na předběžné opatření ohledně bytů OKD

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí podalo k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 návrh na předběžné opatření proti nakládání s bývalými byty OKD. Soud by měl o návrhu rozhodnout do pěti dnů, informovalo dnes ministerstvo. Návrh úřad podal na základě usnesení sněmovny.

Poslanci doporučili vládě, aby podala návrh na předběžné opatření, které by vlastníkovi bytů společnosti RPG Industries SE, respektive RPG Byty, zakázalo nakládat s byty jinak, než umožňuje smlouva o prodeji z roku 2004. Smlouva obsahuje ustanovení, podle kterého má majitel byty přednostně nabídnout k odkupu nájemníkům.

RPG Industries získala byty koupí společnosti Karbon Invest. Ta získala rozsáhlý bytový fond při privatizaci v září 2004, kdy se mimo jiné zavázala byty při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Právě tento časově neomezený závazek však RPG vypovědělo. Firma vypověděla závazek prý především kvůli tomu, aby mohla získat na rekonstrukce bytového fondu externí peníze.

Podle sdružení BYTYOKD.CZ zastupujícího nájemníky, kteří si chtějí byty koupit, je vypovězení privatizačního závazku nemorální a v rozporu se smluvními podmínkami, za nichž firma Karbon Invest bytový fond získala. Sdružení dlouhodobě usiluje o odkup bytů za netržní cenu například prostřednictvím demonstrací, politické podpory ČSSD, stížnosti Evropské komisi i žalob na ministerstvo financí.

V polovině listopadu ministerstvo uvedlo, že nemůže podat návrh na předběžné opatření na majitele bytů RPG Byty, protože nemá v této věci žádný právní vztah s RPG Byty, nýbrž pouze se společností RPG Industries. RPG Industries, která společnost RPG Byty ovládá, trvá na tom, že podala výpověď závazku v souladu se zákony a nemá žádný vliv na standardní předkupní právo, které nájemníkům plyne ze zákona.

MF také podalo již dříve k Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky určovací žalobu na rozhodnutí firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK