Koruna dopoledne bez výraznějších změn

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Česká měna se dnes dopoledne obchodovala bez výraznějších změn proti čtvrtečním hodnotám. Proti euru oslabila o čtyři haléře a těsně před 10:30 se pohybovala na úrovni 25,79 Kč/EUR. K dolaru stagnovala na úrovni 17,49 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Na údaje z říjnové platební bilance, která překvapivě skončila přebytkem 12,4 miliardy korun, zatímco trh očekával desetimiliardový schodek, koruna výrazněji nereagovala.

"Co se týče vnějšího prostředí, to dopoledne dává středoevropským měnám šanci na mírné zisky. Evropské akcie se dnes opět vydaly vzhůru a naznačují, že tržní nálada je rizikovým aktivům stále nakloněna," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Korunu podle něj mohou ovlivnit odpolední data ze zámoří. "Od maloobchodních tržeb (bez aut) i indexu spotřebitelské důvěry trh čeká zlepšení, za čímž zřejmě stojí kalkul se zlepšením zaměstnanosti. S tou totiž přímo souvisí kupní síla spotřebitelů a navíc by čísla mohla zvýšit optimismus v průzkumu spotřebitelské důvěry," naznačil Vlk.

Kurz dolaru k euru před dnešními daty zůstává relativně stabilní. "Dolar mírně ztrácí společně s vyšší chutí riskovat, stále je však znát omezení, které pro euro představují rozpočtové problémy Řecka a dalších zemí," poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK