Temelín kvůli zkouškám odstaví od sítě postupně oba bloky

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 11. prosince (ČTK) - V temelínské jaderné elektrárně odstaví dnes v noci druhý výrobní blok od energetické sítě kvůli pravidelné zkoušce palivových souborů reaktoru. Obnovení dodávky elektřiny z bloku energetici plánují v sobotu v noci. Poté, co dosáhne plného výkonu, bude následně odstaven první blok, řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Dnes ve 23:00 hodin bude plánovitě odpojen od sítě druhý výrobní blok kvůli zkoušce pádu klastrů. Tou si elektrárna pravidelně prověřuje parametry palivových souborů umístěných v aktivní zóně reaktoru," upřesnil Sviták. Blok by měl být k síti znovu připojen v sobotu v noci a po půlnoci bude blok pracovat na plném výkonu.

Poté, co druhý blok dosáhne plného výkonu, bude odstaven také první blok. Důvodem jsou úpravy potrubí systému olejové regulace. Podle harmonogramu bude blok ještě v neděli připojen do rozvodné sítě, uvedl Sviták.

Naposledy byl v Temelíně odstaven první blok počátkem listopadu, a to kvůli opětovnému vyvážení turbogenerátoru po plánované odstávce, jež skončila v říjnu. Expertům se tehdy nelíbily vibrace stroje. Připojen byl k síti 12. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK