IEA: Růst poptávky po ropě napřesrok zrychlí

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. prosince (ČTK) - Růst světové poptávky po ropě v příštím roce zrychlí díky oživení průmyslových i rozvíjejících se ekonomik z globálního hospodářského útlumu. Předpověděla to dnes podle agentury Reuters Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou.

Poptávka po ropě napřesrok podle nové prognózy IEA stoupne o téměř 1,5 milionu barelů denně, tedy o 1,7 procenta, na 86,3 milionu barelů denně. IEA tak odhad růstu zlepšila o 120.000 barelů denně. "Poptávka po ropě vypadá o něco silněji," řekl šéf divize ropného průmyslu a trhů IEA David Fyfe.

Ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie Alí Nuajmí o víkendu uvedl, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechá na svém prosincovém zasedání limity pro těžbu ropy beze změny, protože ceny suroviny jsou na požadovaných úrovních. Saúdská Arábie je největším producentem ropy v kartelu OPEC a má v něm největší vliv.

OPEC se loni ve snaze podpořit ceny ropy dohodl na snížení těžby o celkem 4,2 milionu barelů denně, což odpovídá zhruba pěti procentům celosvětové spotřeby ropy. Letos zatím s těžebními limity nehýbal.

OPEC minulý měsíc zvýšil odhad růstu celosvětové poptávky po ropě v příštím roce na 750.000 barelů denně. Upozornil však, že předkrizové úrovně spotřeba ropy napřesrok zřejmě nedosáhne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK