E&Y: Přes 60 pct firem nezavedlo žádný program snižování nákladů

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Bez ohledu na přetrvávající zpomalení ekonomiky nezavedlo přes 60 procent nadnárodních společností žádný aktivní program na snižování nákladů. Čtvrtina firem o tom ani neuvažuje a pouze 17 procent pokládá trvalé prosazování úsporných opatření za jednu ze svých priorit. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young provedeného mezi 561 vrcholovými manažery z 11 průmyslových odvětví.

"Z našeho průzkumu je zřejmé, že mnoho společností se k otázce snižování nákladů staví až příliš pasivně. Riskují tak, že na případné oživení hospodářství nezareagují včas. Přestože se z optimalizace nákladů stal v průběhu uplynulého roku jeden z klíčových úkolů podnikového řízení, společnosti se doposud zaměřily především na dočasná opatření taktického charakteru, kterými získaly většinou úspory maximálně deset procent," uvedl partner oddělení podnikového poradenství E&Y v ČR Petr Knap.

Pouze třetina společností si klade za cíl dosáhnout v následujících 12 až 18 měsících úspor převyšujících 20 procent. Nejčastějším důvodem pro zavedení úsporných opatření je zajistit přežití společnosti; pokud jsou tyto snahy úspěšné, odsune se otázka snižování nákladů opět na okraj zájmu.

Snížení nákladů považuje za nutný předpoklad další existence podniku 46 procent firem z pojišťovnictví, 45 procent telekomunikačních společností a zpracovatelů ropy a zemního plynu, 44 procent realitních společností a 42 procent firem, které působí v odvětví paliv a energií a v bankovním sektoru.

Naopak 34 procent zástupců farmaceutických společností a firem podnikajících ve spotřebním průmyslu, společně s 33 procenty respondentů ze sektoru médií a zábavního průmyslu nepřikládá redukci nákladů zásadní význam. Zajímavé je, že výrobcům spotřebního zboží a telekomunikačním společnostem se podařilo dosáhnout vyšších úspor nákladů ve vztahu k tržbám. Na 31 procent společností ze sektoru spotřebního zboží docílilo úspor od 11 do 20 procent , v telekomunikacích dosáhlo stejných úspor 32 procent podniků.

Průzkum Ernst & Young s názvem Úsporami k prosperitě: od redukce k optimalizaci výdajů se uskutečnil mezi 561 vedoucími pracovníky z Číny, Francie, Německa, Indie, Nizozemska, Ruska, Jižní Afriky, Španělska, Švýcarska, Velká Británie a USA). Ernst & Young patří mezi nejvýznamnější celosvětové firmy poskytující odborné poradenské služby v oblasti auditu a daňového, transakčního a podnikového poradenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK