Letos před Vánoci je podle bank o úvěry menší zájem

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Tuzemské banky ve srovnání s předchozími roky nezaznamenávají letos před Vánoci zvýšený zájem o spotřebitelské úvěry. Lidé se totiž podle bankéřů obávají ztráty zaměstnání nebo poklesu příjmů a chovají se ve vztahu k úvěrům zodpovědněji. Banky přitom v řadě případů nabízejí rychlejší vyřízení půjčky, možnost splatit půjčku předčasně zdarma nebo bonusy, vyplývá z informací bank. Konkrétní čísla o předvánočních úvěrech banky neuvedly.

"Letos je zájem o spotřebitelské úvěry před Vánoci menší než v loňském roce, který byl z hlediska objemu i počtu sjednaných úvěrů rekordní. V letošním roce jsme zhruba na úrovni produkce z roku 2007," uvedla například Klára Pačesová z tiskového oddělení České spořitelny. Lidé se podle ní nechtějí v ekonomicky nejisté době vázat úvěrem a půjčují si většinou jen na věci, které nezbytně potřebují.

"Zájem je meziročně nižší, podobně jako v celém letošním roce. Lidé se letos více obávají ztráty zaměstnání či poklesu příjmů, chovají se proto více zodpovědně a úvěry si berou jen v případě, že jej skutečně potřebují," uvedl rovněž mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Navíc podle něj letos zájem klesá i z toho důvodu, že banka nemá žádnou předvánoční kampaň. "Zájem o spotřebitelské úvěry se přitom v době kampaní výrazně zvyšuje," dodal.

Ve srovnání s jinými měsíci roku ovšem některé banky připouštění zvýšený zájem o půjčky. "Prodej spotřebitelských úvěrů se standardně zvyšuje přibližně o 30 procent oproti zbytku roku, stejný nárůst očekáváme i v letošním roce," uvedla mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková. Banka navíc před vánoci připravila speciální nabídku, v rámci které klient může získat k půjčce bonus z půjčené částky nebo nebude platit poplatek za vedení úvěru.

"Stabilně před Vánoci zaznamenáváme vyšší zájem o spotřebitelské úvěry," uvedla Irena Zatloukalová z tiskového oddělení ČSOB. Banka před Vánoci nabízí rychlejší vyřízení spotřebitelského úvěru a možnost půjčku kdykoliv splatit bez poplatku.

Komerční banka pak podle mluvčí Moniky Klucové eviduje u spotřebitelských úvěrů standardní zájem klientů a v souvislosti s vánočními svátky neregistruje zvýšenou poptávku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK