Vyjednání v automobilce Hyundai o stávce se komplikuje

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 11. prosince (ČTK) - Vyjednání v nošovické automobilce Hyundai o stávkové pohotovosti se komplikuje. Odbory nejsou spokojeny s přístupem managementu firmy. Přivítaly sice zrušení povinných přesčasů, ale vadí jim, že například nemohou svolat zaměstnance a probrat s nimi návrhy firmy. ČTK to řekl před dnešním vyjednáváním předseda odborů Hyundai Radek Kuchař.

Rovněž je pro ně nepřijatelné, že viceprezident automobilky údajně prohlásil, že protestující zaměstnanci z minulého týdne mají být potrestáni. Proto odboráři zatím nevidí důvod ke zrušení stávkové pohotovosti. Mluvčí automobilky Petr Vaněk nechtěl námitky odborářů komentovat do doby, než skončí dnešní část vyjednávání, která má začít ve 14:00.

Podle šéfa továrních odborů vedení firmy při vyjednávání vůbec nebere ohled na pracovní podmínky lidí. "Snažili jsme se najít konsensus, ale splnili zatím pouze to, že zrušili přesčasy. Z jejich strany je důležité splnit plán, ale z naší strany, aby zaměstnanci byli spokojeni. Momentálně se vedení nesnaží, aby zaměstnanci byli spokojeni," řekl ČTK Kuchař.

Podle něho se vedení snažilo dotlačit odboráře k tomu, aby kývli na sobotní přesčasové směny. Vedení ve středu rozhodlo o zrušení všech denním přesčasů a navrhlo, aby zaměstnanci odpracovali v prosinci jednu sobotní směnu. "S průběhem jsem byl spokojen až do chvíle, než rozdali mezi lidi papíry, ať jdou v sobotu do práce," řekl ČTK Kuchař. Dnes chtějí znát odboráři po vedení jasné stanovisko. Část lidí by podle Kuchaře byla na sobotní směnu ochotna přistoupit. Některým se však nelíbí. "Chtěli jsme o tom mluvit s lidmi, ale zaměstnavatel nám to zamítnul," uvedl Kuchař.

Ten se dozvěděl, že chce vedení firmy protestující lidi z minulého týdne, kteří na hodinu zastavili výrobu, potrestat. "Viceprezident řekl, že je musí určitě potrestat z jednoho prostého důvodu, aby se už tato situace neopakovala. Samozřejmě lidi to pobouřilo ještě více, což může mít špatné následky. Nepřejeme si to, plně stojíme za těmi lidmi," řekl ČTK Kuchař s tím, že nyní o zrušení stávkové pohotovosti neuvažují. "Uvidíme, jak jednání dneska dopadne, podle toho se potom zařídíme," dodal. Mluvčí automobilky nechtěl na prohlášení odborů reagovat.

Firma nabídla lidem za odpracování sobotní směny čtyřistakorunový bonus, oběd a odvoz do práce zdarma. "Myslí si, že si lidi koupí nějakým čtyřstovkovým bonusem, jídlem za 25 Kč a dopravou, kterou používá tak 30 procent lidí, ostatní jezdí auty, a těm nic nedají, není to podivné," prohlásil na stránkách odborů další jejich zástupce Zdeněk Ševčík. "Jdou na to psychologicky a tváří se,že se vlastně nic nestalo, prostě se snaží zase obejít odbory. Doufám, že se jim to nepodaří," dodal.

Situace v automobilce se vyostřila minulý týden ve středu, kdy zhruba 400 zaměstnanců spontánně stávkovalo kvůli neustálým přesčasům. Protestovali také proti špatným platovým podmínkám a údajné šikaně. Vedení oponovalo, že přesčasy musí zaměstnanci dělat kvůli splnění požadavků na dodávky automobilů.

Odboráři ve svém pondělním vyhlášení stávkové pohotovosti také požadovali, aby nebyli žádnými sankcemi postihováni zaměstnanci, kteří minulou středu přerušili výrobu. V oblasti přesčasů odbory po firmě požadují, aby zmírnila přesčasovou práci na minimum. Navíc za ni chtějí v letošním roce vyplatit odměnu 5000 korun. Ke splnění těchto požadavků se zatím mluvčí automobilky nechtěl vyjadřovat.

Nošovická automobilka Hyundai nyní zaměstnává 2000 lidí. Sériovou výrobu firma rozjela loni v listopadu. Do letošního září vyrobila zhruba 80.000 vozů, její současná výrobní kapacita je 200.000 automobilů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK