O mléčný automat v Šitbořicích je velký zájem, prodá dvakrát více

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šitbořice (Břeclavsko) 11. prosince (ČTK) - Zájem o automat na mléko v Šitbořicích na Břeclavsku se za poslední tři měsíce téměř zdvojnásobil. Zatímco po jeho spouštění na konci srpna prodal kolem 100 litrů mléka denně, nyní je to průměrně kolem 180 litrů. ČTK to dnes řekla vedoucí chovu společnosti Zemax Šitbořice Alena Řežábková. Vedení podniku podle ní zvažuje nákup dalšího automatu, který by instaloval na frekventovanější trasu.

Nákup automatů, které mají zemědělcům pomoci překonat nízké výkupní ceny mléka, podporuje také Jihomoravský kraj. Tento týden rada kraje schválila záměr vyčlenit z rozpočtu na příští rok 1,5 milionu korun na dotaci pro mléčné automaty. Maximální dotace na jeden automat by byla 100.000 korun, kraj by tak podpořil nákup asi 15 automatů," řekl ČTK hejtman Michal Hašek.

Automaty jsou pro zemědělce často jedinou šancí na ziskový prodej mléka. "V automatu prodáváme mléko za deset korun, mlékárny jej od nás vykupují za méně než šest korun. Cena, za kterou se nám pokryjí náklady a splátky investic, se přitom pohybuje kolem osmi korun za litr," řekla Řežábková.

Přímý prodej nepasterizovaného mléka lidem na ulici ale tvoří jen zlomek celkové produkce chovatelů dojných krav. "Za celý měsíc prodáme v automatu asi tolik mléka, co vyrobíme za jeden den. Žije tu asi 2000 obyvatel a obec neleží na příliš frekventované trase. Slouží tak jen lidem z blízkého okolí," dodala Řežábková.

Zemax vyrobil automat svépomocí jako první na Břeclavsku koncem srpna. Na trhu se automaty prodávají od 200.000 korun. Za tolik jej například koupil chovatel Zdeněk Plocek, který přes něj v Rosicích u Brna nabízí litr mléka za 15 korun.

Problém s nízkými výkupními cenami mléka trápí zemědělce v celém Česku. Řada z nich už ukončila chov skotu na mléko a stáda dojných krav postupně vybíjí. Na jihu Moravy skončila s výrobou například firma Doubravická a.s. z Doubravic nad Svitavou, která prodala všech 250 dojnic. Proti podnákladovým cenám vystupují jihomoravští farmáři dlouhodobě. Koncem října například vylili na protest do polí kolem 80.000 litrů mléka, ve čtvrtek zablokovali na dvě hodiny vjezd do mlékárny v Olešnici na Blanensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK