OECD: Členské země vykázaly v říjnu další známky zlepšení situace

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. prosince (ČTK) - Země, které jsou členy Organizace zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), vykázaly v říjnu další známky zlepšení ekonomické situace. Ve fázi oživení jsou rovněž všechny velké ekonomiky, které nejsou členy OECD. Vyplývá to z dnešní pravidelné zprávy organizace. Jedním z třiceti členských států OECD je i Česká republika.

Pařížská organizace dnes uvedla, že předstihový indikátor za celou organizaci se zvýšil v říjnu na 101,4 bodu ze zářijových 100,4 bodu. Ve srovnání s loňským říjnem je index vyšší o 5,7 bodu. Do indexu je zahrnuto pouze 29 členských zemí, statistika nepokrývá Island.

"Předstihové indikátory OECD za říjen 2009 nadále ukázaly na oživení v zemích OECD," uvádí se v prohlášení. Silnější oživení než v předchozím měsíci ukázaly indikátory pro Kanadu, Francii, Itálii, Německo a Británii. Předstihový ukazatel pro USA se proti září zvýšil o jeden bod a meziročně o 3,9 bodu. Pro eurozónu stoupl meziměsíčně o 1,3 bodu a meziročně o 8,8 bodu a pro Japonsko o 1,2 bodu proti září a o 2,2 bodu meziročně.

Index se zlepšil i pro Čínu, Indii, Brazílii a Rusko, u posledních dvou však v meziročním srovnání zůstal nižší. "Všechny velké nečlenské země jsou ve fázi oživení," citovala agentura Reuters prohlášení OECD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK