Radám ČT a ČRo bude i po dnešku stále jeden člen chybět

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Rady České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) zůstanou zatím neúplné. Sněmovna, které v každé z těchto rad zbývá obsadit jedno místo, ani dnes ve finálovém kole tajné volby žádného z kandidátů nevybrala.

Do Rady ČT se tak nevrátil Dobromil Dvořák, jehož funkční období skončilo letos v květnu. Dostatek hlasů nezískal ani jeho finálový soupeř, místostarosta brněnského Králova Pole René Pelán (ODS), který byl nominován Konfederací politických vězňů. Do širšího povědomí se dostal před dvěma lety, když z památníku rudoarmějcům nechal odstranit symboly srpu a kladiva.

Dvořák podle předsedy sněmovní volební komise Petra Tluchoře (ODS) dostal 13 ze 109 hlasů, Pelán pouze čtyři. Poslanci mezi nimi vybírali na závěr své prosincové schůze, vyhlášení výsledků si do jednacího sálu přišli poslechnout jen tři poslanci včetně předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) jako řídícího schůze.

Sněmovna se o doplnění rady pokoušela už potřetí, obsadit má místo po rezignaci někdejšího vládního zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba. Ten na členství v radě rezignoval počátkem března kvůli akademickému angažmá v zahraničí. Nového člena má sněmovna zvolit na zbytek Jařabova původního funkčního období, tedy do 19. března 2014.

O zvolení do Rady ČRo usilovala Zdeňka Hůlová, expertka na mediální právo a bývalá členka Rady ČT, která byla v minulosti místopředsedkyní Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a předsedkyní Rady ČTK. I když byla jedinou kandidátkou, ze 109 možných získala podle Tluchoře jen 26 hlasů. V prvním kole voleb před dvěma dny obdržela 44 ze 174 hlasů.

Rada ČT má mít 15 členů, Rada ČRo devět členů. Jejich funkční období je šest let. Vždy po dvou letech se třetina rady obměňuje. K posláním obou rad patří kontrola hospodaření veřejnoprávního média, projednávání stížností veřejnosti nebo jmenování a odvolávání jeho generálního ředitele. Obě rady letos tuto funkci obsazovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK