Ve stávkové pohotovosti jsou kromě ETA i další firmy Benson Oak

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hlinsko (Chrudimsko) 11. prosince (ČTK) - Do stávkové pohotovosti kvůli mzdám vstoupily vedle firmy ETA i tři další podniky ze skupiny Benson Oak podnikatele Gabriela Eichlera - Plastkov Automotive, Hlinecká servisní a Etafilter. Zaměstnávají celkem přes 1000 lidí. Odborům vadí, že je vedení chce vyřadit z jednání o platech. Stávku ale považují až za krajní řešení, řekla dnes ČTK předsedkyně základní organizace OS KOVO Alena Šírová. Vedení na návrhu stále trvá, uvedl generální ředitel firem ETA a Etafilter Jiří Pathy.

"Jediný možný impulz k uklidnění situace je, aby byly mzdy v kolektivní smlouvě, chceme garance. Stávka pro nás není prioritou," řekla Šírová.

"S tímto požadavkem nemůžeme souhlasit, protože v takovém případě ztrácí společnosti flexibilitu při svém řízení. V době celosvětové finanční krize a poklesu trhu není přitom možné přesně plánovat, jak se bude trh vyvíjet. Dle obecné praxe nemusí být mzdová ujednání součástí kolektivní smlouvy, ale mohou být řešeny vnitřním předpisem. Ten je samozřejmě s odbory projednáván," řekl Pathy.

Podle něj i kdyby mzdy přešly do vnitřních předpisů, stejně je bude vedení s odbory projednávat. Podle ředitele má řada zaměstnanců pro tento způsob pochopení, prý s nimi o tom hovořil.

Odbory jednají s vedeními firem od 13. října. Do Vánoc se mají sejít ještě dvakrát. Tématy budou navyšování mezd a zaměstnanecké benefity. Firma navrhuje navýšení tarifních mezd ve společnosti Plastkov Automotive až o devět procent, odbory požadují o procento víc. V podnicích Hlinecká servisní a Etafilter by se měly zvýšit mzdy v průměru o 1,48 procent. Odbory chtějí přes tři procenta.

Z ekonomických důvodu firmy navrhují zrušit příspěvek na penzijní připojištění. Třináctý plat ale navýší ze 75 na 100 procent, avšak pouze v případě, že bude zaměstnanec odvádět dobrý výkon a zároveň firma vykáže příznivé hospodářské výsledky. Za pouhou docházku odměnu vyplácet nehodlá. Zaměstnancům by měly také zůstat stravenky a týden dovolené navíc (celkem pět týdnů).

"Ve společnostech ETA a Etafilter chceme dokonce zavést zvláštní odměny za vynikající výsledky pro 20 procent zaměstnanců v dělnických profesích," řekl Pathy.

Podnik ETA původně vyráběl vedle domácích spotřebičů také produkty pro automobilový průmysl. Nový vlastník, firma Benson Oak, před dvěma lety postupně rozdělil výrobu do několika firem.

Stávkové pohotovosti vyhlásili v posledních týdnech také odboráři nošovické automobilky Hyundai a brněnské strojírny Alstom. Nošovičtí už dosáhli zrušení přesčasů, o dalších podmínkách budou s vedením firmy jednat. V Brně odbory bojují o výši odstupného. Alstom plánuje ve městě uzavřít výrobu kotlů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK