Akcie na pražské burze zakončily týden růstem o 0,82 procenta

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh v závěru týdne po čtyřech propadech posílil. Hlavní index PX zpevnil o 0,82 procenta na 1110 bodů. Dařilo se oběma bankovním emisím, akciím mobilního operátora Telefónica O2, mediální společnosti CME a finanční skupiny VIG. Výsledky ČTK převzala z burzy.

"Pražská burza zakončila dnešní seanci v pozitivním teritoriu, a to převážně díky silným makroekonomickým datům ve Spojených státech, která přinesla v závěru seance nákupní objednávky," uvedl Martin Stuchlík z Patria Finance. Nejvíce zpevnily akcie Komerční banky, které přidaly 2,11 procenta na 3732 korun. Cenné papíry rakouské Erste Bank si polepšily o 0,63 procenta na 717 korun.

Akcie Telefóniky O2 zpevnily o 1,17 procenta na 423 korun. Podle Michala Zachara z Patria Direct titul mírně přidal po ranní zprávě, že společnost nemusí zaplatit konkurenčnímu operátorovi Vodafone miliardu korun, kterou požadoval za účtování vyšších poplatků za volání do této sítě než za volání na čísla T-Mobile.

Dařilo se i cenným papírům VIG, které si připsaly zisk 1,84 procenta na 935 korun. Akcie mediální CME zpevnily o 1,22 procenta na 449,50 koruny. Dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ stagnovaly, titul zpevnil o mírných 0,06 procenta na 853 korun.

Naopak nejvíce oslabily akcie developera Orco, které spadly o téměř dvě procenta na 178 korun. Titul podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky za celý týden oslabil o téměř pět procent. V červených číslech týden zakončily také akcie petrochemického holdingu Unipetrol, prodejce ojetých aut AAA Auto a realitní firmy ECM.

Aktivita obchodníků byla dnes opět výrazně podprůměrná. V systému pro nejlepší akcie SPAD byly zobchodovány emise za 0,726 miliardy Kč. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom 1,639 miliardy Kč.

Krátce po 17:00 posilovaly i další trhy ve středoevropském regionu, nejvíce rostly maďarské akcie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK