Apple podal na Nokii protižalobu o zneužívání patentů

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. prosince (ČTK) - Americká Apple dala Nokii k soudu kvůli podezření ze zneužití technologických patentů. Reagovala tak ale na obdobný krok Nokie z letošního října. Apple dnes uvedla, že Nokia zneužila 13 jejích patentů z mobilů iPhone. Nokia v říjnu zažalovala Apple, že zneužívá jejích patentů deset.

Mluvčí Nokie dnes pouze reagoval prohlášením, že zabere nějaký čas, než podnik protižalobu prostuduje. Protižalobou se podle jeho slov nic podstatného v případu nemění, napsal Reuters. Agentura AP uvedla, že u patentových sporů vedou protižaloby často k dohodám o vzájemném využití licencí.

Podle říjnové žaloby Nokie zneužila Apple desítku jejích patentů, které se týkají bezdrátového přenosu dat, kódování mluvy a bezpečnosti. Podle protižaloby Apple se Nokia rozhodla okopírovat iPhone, zejména jeho uživatelské rozhraní, aby vyřešila svůj klesající podíl na trhu vyspělých mobilních telefonů. Podniky předložily obě žaloby u federálního soudu v Delaware.

Akcie Nokie na americkém trhu vzrostly o 2,2 procenta na 12,83 dolaru. Ale emise Apple nepatrně oslabila; klesla o 62 centů na 195,81 dolaru, napsaly AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK