Koruna k dolaru oslabila o 14 haléřů, k euru je beze změny

11.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Česká měna vůči euru vyrovnala dopolední mírné ztráty a vrátila se na čtvrteční úroveň 25,75 Kč/EUR, zatímco k dolaru během odpoledne oslabila o zhruba 14 haléřů na 17,63 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Kurz koruny se podle Miroslava Frayera z Komerční banky vyvíjel v souladu se situací v regionu. Nejvíce si dnes pohoršil maďarský forint, zatímco polský zlotý výraznější výkyvy nezaznamenal, uvedl.

"V oslabení české měny nezabránily ani zveřejněné údaje o platební bilanci, které potvrdily, že česká ekonomika nemá problém s externí rovnováhou a není závislá na zahraničním financování. Běžný účet platební bilance překonal veškerá očekávání, navíc pozitivně překvapil již čtvrtý měsíc v řadě," doplnil Frayer.

Dolar prudce posílil až na 1,46 USD/EUR, nejsilnější hodnotu za víc než měsíc, ačkoliv a finančních trzích panovala velmi dobrá nálada. V posledních měsících totiž optimismus na trzích dolaru naopak "škodil", připomněla ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová. Podle Šichatařové je dnešek zásadním dnem pro spekulanty s měnami a blíží se zvrat v logice obchodování na eurodolarovém trhu.

"Chování dolaru se tak velice pomalu vrací do starých kolejí. Na nutný návrat upozorňujeme už dlouho. Dobrá čísla z americké ekonomiky potvrzují její oživení, a tím pádem zvyšují šance na brzké zvýšení úrokových sazeb," dodala Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK