V Temelíně kvůli zkouškám odstavili druhý výrobní blok

12.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 12. prosince (ČTK) - V temelínské jaderné elektrárně v noci na dnešek odstavili druhý výrobní blok od energetické sítě kvůli zkoušce palivových souborů reaktoru. Obnovení dodávky elektřiny z bloku energetici plánují dnes v noci. Poté, co dosáhne plného výkonu, bude následně odstaven první blok, řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Druhý výrobní blok byl odstaven kvůli zkoušce pádu klastrů, tedy regulačních tyčí, které ovlivňují výkon reaktoru. Tou si elektrárna pravidelně prověřuje parametry palivových souborů umístěných v aktivní zóně reaktoru," uvedl Sviták.

Zkoušky energetici provádějí pravidelně vždy před odstávkou a následně po připojení bloku do sítě. Mezitím zkoušky dělají v několikaměsíčních intervalech. O jejich termínech rozhoduje Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) na základě doporučení od dodavatele paliva, kterým je v případě Temelína společnost Westinghouse.

Naposledy provedli zkoušku na druhém bloku začátkem července před spuštěním bloku po odstávce, tedy před pěti měsíci. Tato víkendová zkouška je podle Svitáka poslední pádovou zkoušku v letošním roce. Cílem zkoušky je ověřit parametry paliva v aktivní zóně reaktoru.

Blok by měl být k síti znovu připojen dnes v noci a po půlnoci bude pracovat na plném výkonu. Poté, co druhý blok najede na plný výkon, bude odstaven také první blok. Důvodem jsou úpravy potrubí systému olejové regulace. Podle harmonogramu bude blok ještě v neděli připojen do rozvodné sítě, uvedl Sviták.

Naposledy byl v Temelíně odstaven první blok počátkem listopadu, a to kvůli opětovnému vyvážení turbogenerátoru po plánované odstávce, jež skončila v říjnu. Expertům se tehdy nelíbily vibrace stroje. Připojen byl k síti 12. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK