Akcie amerických firem v pátek i za celý týden vzrostly

12.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. prosince (ČTK) - Akcie amerických podniků v pátek vzrostly díky ochotě spotřebitelů utrácet. Investory potěšila zpráva ministerstva obchodu, podle níž se za listopad zvýšily maloobchodní tržby o 1,3 procenta.

Klíčový index Dow Jones za pátek vzrostl o 65,67 bodu na 10.471,50 bodu, tedy o 0,6 procenta. Index Nasdaq Composite ale oslabil o 0,55 bodu na 2190,31 bodu, a ztratil tak méně než 0,1 procenta. Za celý týden DJI o 0,8 procenta vzrostl a Nasdaq se o 0,2 procenta snížil.

Listopadový nárůst maloobchodních tržeb byl více než dvojnásobný proti tomu, co očekávali analytici. Situace se zlepšila i proti říjnu, kdy se maloobchodní obrat v USA zvýšil o 1,1 procenta.

Zpráva posílila naděje, že se spotřebitelé začínají na trhu cítit lépe a po měsících shromažďování úspor jsou ochotnější utrácet. Spotřebitelské výdaje jsou přitom významnou součástí hospodářské aktivity Spojených států a jejich růst je potřebný pro oživení celé ekonomiky.

Příznivější situaci ve světové ekonomice pak naznačila zpráva o čínském vývozu, jehož pokles se minulý měsíc zmírnil na 1,2 procenta. Maloobchodní tržby a průmyslová výroba přitom v Číně vzrostly, napsala agentura AP.

Na devizovém trhu stagnoval kurz dolaru vůči euru, ale k japonské měně se zvýšil. Dolar zůstal v závěru dne na 1,4726 USD a vůči jenu stoupl o 0,4 procenta na 88,20 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK