Janota nevyloučil, že schodek rozpočtu může být 200 mld. Kč

13.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Ministr financí Eduard Janota dnes připustil, že schodek státního rozpočtu letos může činit až 200 miliard korun. Státní rozpočet na letošní rok byl původně schválen se schodkem 38,1 miliardy korun, v listopadu byl navýšen na 52,2 miliardy Kč. Fakticky ale deficit rozpočtu letos přesáhne kvůli krizi podle dřívějšího odhadu ministerstva financí 175 miliard korun. Ke konci listopadu stát hospodařil s rekordním schodkem 169,4 miliardy korun.

"Vůbec nevylučuji, že ta hranice (schodku) bude někde kolem 200 miliard korun," řekl Janota v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ministr zároveň upozornil, že nepříznivý vývoj státního rozpočtu by mohl zhoršit ratingové hodnocení Česka, což by prodražilo splácení státního dluhu a zhoršilo podmínky pro státní dluhopisy.

V době hospodářské krize není podle Janoty snadné přesně odhadnout, jak se bude státní rozpočet vyvíjet. V závěru roku bude mít na bilanci rozpočtu vliv nejen vývoj příjmů, ale také to, zda ministerstva utratí všechny peníze, které letos nárokují, upozornil Janota.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK